donderdag 25 september 2008

Ozonlaag boven Antarctica

Ozon is een giftige chemische stof die gevormd wanneer de zuurstofmoleculen gescheiden worden door de UV-stralen van de zon tot O3. Bij het aardoppervlak is dit zeer schadelijk voor de mens, maar in de stratosfeer, hoog boven de wolken, is deze echter levensnoodzakelijk!

Ze is ongeveer 20km dik (!) maar wordt in september-oktober, bij het begin van de lente op de zuidpool, dunner door de toename van de UV-stralen van de zon en een extreem koude ijswolken; vooral de aanwezigheid van CFK's (chloorfluorkoolstoffen) bevorderen deze afbraak: men spreekt van een gat in de ozonlaag.


Door het verdwijnen van ozon, kunnen de schadelijke UV-stralen van de zon het aardoppervlak raken, zodat mensen huidkankers en staar kunnen krijgen.


In 1985 werd dit 'gat' opgemerkt; er werden maatregelen genomen om geen zuivere CFK's meer uit te stoten; maar deze chemische stoffen hebben ongeveer 50jaar nodig om in die stratosfeer te raken, zodat het ozongat nog een aantal jaren groter zal worden om vanaf 2035 stabieler te blijven en niet meer flinterdun te worden boven Antarctica.





Bronnen: www.knack.be 17.09.2008 - www.nieuwsblad.be 15.09.2008


Interessante site: http://www.hetlaatstecontinent.be/milieu/gat_ozonlaag.html

Geen opmerkingen: