zaterdag 15 november 2008

Spirit en Endeavour

Spirit op Mars overleeft zandstorm
De ruimtesonde Spirit, door de Amerikanen op de planeet Mars gebracht voor wetenschappelijk onderzoek, heeft zonnecellen om met deze energie te kunnen 'werken' en vooral informatie door te sturen naar Aarde.
Begin november bleek contact verbroken met de ruimtesonde, maar afgelopen donderdag werd nieuwe informatie in Pasadena, stadje in Californië, ontvangen dat de ruimtesonde weliswaar weinig energie meer heeft (bij gebrek aan energie zal de ruimtesonde zichzelf uitschakelen) maar dat een stofstorm communicatiemoeilijkheden veroorzaakt had maar de robot heeft de aanval overleefd.
Endeavour naar Internationaal Ruimtestation ISS
Zeven astronauten brengen met de Endeavour bijna 15 ton uitrusting naar het ruimtestation ISS, zoals een tweede toilet en een zuiveringsssyteem voor urine zodat vanaf volgend jaar zes in plaats van drie mensen in het ISS permanent kunnen wonen en werken. Ook zullen er tijdens de vijftiendaagse missie vier ruimtewandelingen van elk 6,5 uur zijn, waarbij in het bijzonder wordt gewerkt aan reusachtige scharnieren die ervoor moeten zorgen dat de zonnepanelen zich continu optimaal naar onze ster richten om zoveel mogelijk energie ter plaatse te kunnen opwekken.

Geen opmerkingen: